Акредитиран център за безопасност на движението за малки пътници
Главна информация
Чести въпроси
Продуктите, продавани от BabyMatters, могат да бъдат закупени директно от сайта, от шоурума, по телефона или чрез имейл адреса.
Онлайн : Имате лесен и интуитивен процес да направите поръчка на уебсайта www. , което ви улеснява да анализирате продуктите и да изберете най-доброто за вашето дете. Можете също да ни пишете на имейл адрес info@babymatters.ro .

Физически : Продуктите, които предлагаме, могат да бъдат закупени от нашия шоурум, разположен на Splaiul Independentei no. 313B, сграда C11, етаж 1, сектор 6, Букурещ, NOVUM Invest Politehnica, където нашите продавач-консултанти са на ваше разположение и ви предоставят цялата необходима информация.

По телефон : Екипът на BabyMatters ще бъде на ваше разположение от понеделник до петък: 11:30 - 20:00, събота: 10:00 - 17:00, неделя: почивен ден, на телефони 0760.248.454, 031.436.29.03, 031.436 .29.04 , където получавате най-добрите съвети при избора на любимите си продукти.
Така нареченият "Top Tether" е 3-та опорна точка за столче за кола с Isofix. Това е колан, прикрепен към гърба на столчето за кола, снабден в края с кука. Този колан е прикрепен към специален слот зад седалката или в багажника. В ръководството за автомобила е ясно посочено къде се намира това специално място (ако колата ви е оборудвана с такова нещо). При някои столчета за кола този допълнителен колан, "Top Tether" има зелен индикатор, който ни показва дали захващането е правилно.
ISOFIX се състои от две думи, ISO - съкращението за "Международна организация по стандартизация" и FIX - фиксиране. Представлява най-сигурната система, чрез която детското столче може да бъде закрепено в колата.

Най-сигурният вариант за фиксиране на пазара за детски столчета за кола е системата ISOFIX. Повечето по-нови автомобили разполагат с тази система за монтаж. За да сте сигурни, че можете да монтирате този тип седалка в колата, проверете етикета на задната седалка, показващ наличието на тази система за закрепване. Ако не намерите този етикет със споменаването на ISOFIX, можете да проверите дали имате това оборудване или не в ръководството за автомобила. Тази система представлява две скоби, закрепени към купето на автомобила, разположени между облегалката и долната част на задната седалка, фабрично оборудване, което не може да бъде добавено по-късно.

Столчетата за кола със закопчаване в столчето не са идеално фиксирани и понякога могат да бъдат трудни за поставяне в колата. Всяка кола е оборудвана с различна коланна система с променлива дължина. Този детайл прави позиционирането на седалката несигурно.

Предимствата на системата ISOFIX
Бързо закопчаване - монтажът става много по-бързо, отколкото с колани, просто трябва да фиксирате двете шини в системата на автомобила, докато чуете щракване.
Лесно управление - трябва да поставите седалката в посочената позиция, където желаете (вляво или вдясно от задната седалка). Опората ще остане свързана, като може да се справи само със столчето за кола (валидно за столчета за кола с въртене на 360 градуса или отделени от isofix основата).
Максимална защита - изследователите са доказали, че това е най-безопасният метод за фиксиране на седалката. Столчето ще се държи като едно цяло с останалата част от колата и предлага максимална защита за детето в случай на удар. Елиминиран е рискът от подхлъзване или люлеене на седалката върху пейката.
i-Size е новият европейски стандарт за безопасност в областта на автомобилните столчета, стандарт, който влезе в сила през юли 2013 г., като част от регламента R-129. Целта на наредба R-129 е да повиши степента на безопасност при превоз на деца в превозни средства.

i-Size е името на първата фаза на регламента R-129 и се отнася до седалките, използвани за малки деца, от раждането до височина 105 см (приблизително 4 години), седалки, които се монтират с помощта на системата Isofix на автомобила . Този стандарт ще работи паралелно със стандарта R44/04.
Няма правило в това отношение, но идеалното би било седалката да се монтира възможно най-близо до центъра на колата. С други думи, когато вътрешното пространство позволява, седалката трябва да бъде разположена в средата на задната седалка.

Така детето е далеч от всички страни на автомобила и имплицитно от всички потенциални източници на удар в случай на инцидент. За съжаление има малко автомобили, които предлагат достатъчно място на задната седалка за монтиране на средна седалка, а тези, които имат ISOFIX точки за закрепване в средата, са още по-малко.

В повечето случаи детското столче трябва да се монтира на задната дясна седалка, за да бъде възможно най-далече от насрещния трафик.
По принцип столчетата за кола се класифицират според теглото и височината на детето, така че написаното на етикета на столчето ще ви помогне да изберете правилното.

Друг начин да ни ориентирате е да проверите разстоянието между гребена на детето и горния ръб на облегалката за глава на седалката. Ако гребена на мъничето е стигнал до горния ръб на облегалката за глава на столчето, значи е време да го смените.
Обърнато назад означава да поставите детето с гръб към посоката на движение. Поставянето на мъничето по този начин уравновесява това движение напред, като по този начин защитава по-специално областта на врата (шийния отдел на гръбначния стълб).
Първо, трябва да се уверим, че коланите са фиксирани в правилната позиция спрямо раменете на детето. В идеалния случай коланите трябва да са на нивото на раменете на детето, защото по-ниско положение може да доведе до изплъзване на колана. Коланът трябва да е правилно опънат, така че да има разстояние само от 2 пръста на ширина между колана и ключицата на детето. Ако проблемът продължава, трябва да потърсите специално устройство за задържане на колана.
Единствено предните въздушни възглавници са опасни за детските столчета, защото се набутват в купето. Всички други видове въздушни възглавници, странични въздушни възглавници и въздушни завеси са ограничени от влизане в купето и следователно не влияят неблагоприятно на детското столче за кола. Следователно те трябва да останат активни.
Максималното тегло на предпазната седалка и детето в i-Size е 33 кг. Столчето за кола ще бъде обозначено с максималното тегло за детето (което е максимум 33 кг - теглото на столчето с детето). Максималното тегло на малкия пътник включва дрехи и обувки.
Детето трябва да пътува колкото е възможно повече в столче за кола, докато височината му достигне 150 см. Също така проверете правилата за движение във вашата страна, тъй като някои държави изискват използването на седалка до височина до 135 см.
Главата на бебето е по-тежка от останалата част от тялото. При челен удар, в седалка, обърната напред, главата на детето се „прожектира“ напред с огромна сила. Натискът върху цервикалната област е до 300 кг. Тестването е извършено върху манекен в ситуация на удар при скорост 50 km/h. Медицинските специалисти препоръчват максимум 130 кг. При обърната назад седалка силата върху врата обикновено е под 80 kg.
За да се осигури цялата необходима защита, е важно размерите и възрастта на детето да са подходящи за модела черупка. Обикновено седалката от група 0 или черупката се сменят между 9-15 месеца. Това се различава в зависимост от това как се развива бебето. Ако главата на детето достигне ръба на облегалката за глава, трябва да смените седалката с тази от следващата група. Препоръчително е да продължите да използвате седалка, поставена с гръб към посоката на движение.